De vraag naar kinderopvang is op dit moment erg groot. Het kan zijn dat we niet direct een plek voor je hebben. Als er een plek beschikbaar is, ontvang je direct een digitale overeenkomst voor de opvang van je kind. Als er nog geen plek beschikbaar is voor de opvang van je kind, dan ontvang je van ons een bevestiging met daarin meer informatie over de wachtlijst.

Het kan voorkomen dat een kind dat al langer ingeschreven staat, later een plaats krijgt. Dit is namelijk afhankelijk van de leeftijd, gewenste dagen, startdatum en groepsindeling. Over het algemeen geldt dat er sneller plek is voor kinderen die ouder zijn dan 1 jaar, dan voor baby’s. Dit heeft met wet- en regelgeving te maken. Ben je zwanger? Dan raden we je altijd aan om je (ongeboren) baby zo snel mogelijk aan te melden.

Het verschilt per locatie hoe lang de wachtlijst is. De lengte van de wachtlijst zegt niet wanneer precies we je een plek kunnen aanbieden. Dit verschilt per locatie en is afhankelijk van het aantal inschrijvingen, de dagen waarop je opvang nodig hebt en de doorstroom of uitstroom van kinderen. Daarnaast hangt het aantal beschikbare kindplaatsen samen met het aantal beschikbare pedagogisch medewerkers op een locatie.
Als er een plek beschikbaar is, ontvang je een e-mail van de planner van de locatie, met informatie over de opvangmogelijkheden. 

In de kinderopvang gelden strenge regels om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Zo bepaalt de GGD voor elke opvanggroep afzonderlijk hoeveel kinderen er op die groep maximaal mogen worden opgevangen. De leeftijd van de kinderen speelt daar bijvoorbeeld in mee, maar ook de grootte van de groepsruimte en buitenruimte. Daarnaast gelden voor de babygroepen extra strenge regels, omdat baby’s natuurlijk meer zorg en aandacht vragen dan bijvoorbeeld peuters of kleuters. Zo mogen er altijd maar een x-aantal  nul-jarigen tegelijk worden opgevangen op een babygroep. Op het moment dat jij je kind inschrijft bij een kinderdagverblijf, wordt gekeken of er nog een plekje vrij is. Gaat het om jouw baby en worden er op jouw gewenste opvang dag al het maximaal aantal baby’s opgevangen? Dan is er voor jouw kindje geen plekje meer beschikbaar. En dan… beland je op de wachtlijst.

Gelukkig is er hoop! Zo snel als een wachtlijst soms kan ontstaan, zo snel kan het ook weer opgelost worden. Er zijn allerlei redenen waarom de beschikbaarheid op de kinderopvang of BSO snel kan wijzigen. Gezinnen verhuizen en zeggen de opvang op, ouders raken hun baan kwijt en hebben geen opvang meer nodig, opa en oma bieden aan om een dag op te passen, ouders krijgen een ander werkrooster of andere baan en wijzigen de opvangdagen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Soms betekent dit dat je een week nadat je op de wachtlijst terechtkwam al gebeld wordt dat er toch een plekje voor jouw kind vrij is! Maar, ook wij kunnen niet in de toekomst kijken. En soms moet je wat langer geduld hebben.

Schiet niet direct in de stress als je hoort dat er niet direct plek is voor je kind. Denk creatief na over mogelijke, soms tijdelijke, oplossingen. Wij willen met alle plezier met je meedenken hierin.  Kijk vooral naar wat er wél mogelijk is. Donderdag kan misschien niet direct, maar vrijdag wel? Ga in overleg met je werkgever of je tijdelijk van werkdag kunt wisselen. Of misschien willen opa en oma of de buurvrouw wel tijdelijk een oppasdag voor hun rekening nemen. Helemaal als van tevoren duidelijk is dat het om een beperkte periode gaat, blijken werkgevers en sociale vangnetten vaak flexibeler dan je denkt. 

Ouders die al opvang bij ons afnemen en een tweede of volgend kind bij ons inschrijven en onze medewerkers ontvangen als eerste een aanbod voor kinderopvang. Zo zorgen we ervoor dat kinderen uit één gezin op dezelfde locatie worden opgevangen, wat voor ouders vaak het prettigst is.

Als je plek op de wachtlijst kan komen te vervallen, dan horen we dat graag, zodat we de wachtlijst actueel houden.